www.GALASART.com

Gallas Art Gallery

ПАРАШУТ

Заслугата за парашута често се присъжда на Себастиян Ленорманд, който демонстрира принципите му през 1783г. Всъщност обаче, Леонардо да Винчи скицира първите парашути векове преди това.

Леонардо прави скици на парашут, придружени с описанието:

Parachute

‘ Ако човек има палатка направена от лен на която отворите й са уплътнени и е 12 брача (около 8м.) широка и 12 брача дълбока, то ще успее да се хвърли от всяка голяма височина без да си причини нараняване’. 

Може би най-отличителната черта на Леонардовият проект за парашут е че е бил с триъгълна форма а не със заоблена. Това води до съмненията на много по-късни изследователи дали този парашут има достатъчно съпротивление на въздуха за да осигури полет. Тъй като парашута на Леонардо е бил от опънат на дървена рамка лен, значителното му тегло също се оказва непрактично за реалното му приложение. 


Искаме да обърнем внимание че никоя информация за изобретение прочетена на този сайт или където и да е в интернет, не може да служи за източник на данни за конструиране на прототип в домашни условия…Дори и Леонардо не го е направил! 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 17/01/2014 by .
%d bloggers like this: